BloggProffs

Kulstötning och bänkpress

Idag stötte jag kula med en 6 kg kula. Stötarna var 5,60, 6,20, 6,45, 6,51, 6,55 och 6,51 meter. Det blev således inte något personbästa på träning, om än den bästa stöten var bättre än personbästat på tävling 6,51 från både McDonaldsspelen och Sävedalsspelen.

Sedan gick jag in i gymmet och gjorde mina första bänkpressinsatser på många år. Först bänkade jag enbart själva stången med vikten 16 kg. Därefter hängde jag på två 5 kg viktskivor och bänkade (som vi som gör bänkpress brukar säga) därmed 26 kg. Sedan hängde jag också på två 0,5 kg viktskivor och bänkade därmed 27 kg. Jag gjorde två repetitioner på varje vikt. Även om många intygar hur viktiga benen är i kulstötning och tekniken, så återstår det faktum att jag är svag i överkroppen och armarna. Flera av dem jag mötte i IVSM hade överarmar med åtminstone 45 cm omkrets, dvs 18 tum. Mina överarmar har en omkrets på 34 cm, dvs mindre än 14 tum. Där måste jag förstås förbättra mig.

Det finns risker med bänkpress. Dels kräver tunga lyft att man är två på plats, så att man kan få hjälp att få bort stången. Dels kan det finnas faror med högt blodtryck. Det gäller att andas ordentligt hela tiden och inte hålla andan under bänkpressen. Man lyfter vikten över huvudet och hjärtat, men man gör det från en liggande position.

Det finns flera som har visat att kulstötningsresultat korrelerar väl med bänkpress. Här är en länk till en undersökning:

http://www.smas.org/2-kongres/papers/12191.pdf

Lämna en kommentar


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu