BloggProffs

Nytt personbästa i kulstötning tre gånger i samma tävling, 6,82 meter till slut och två hårda 200 meterslopp

Idag gjorde jag mina två sista grenar på årets VNM i Borås. Den första grenen var kulstötning.

5561 Janne ÅKERBLOM 8,35 X 8,18 8,47 8,65 8,17

Som synes slog jag mitt personbästa tre gånger i denna tävling, först med 6,52 meter, sedan 6,75 meter och till slut 6,82 meter. Denna serie var också väldigt mycket bättre än någonting jag tidigare har mäktat med. Snittlängden var 6,67 meter, vilket också det var bättre än det tidigare personbästat. Fem stötar var längre än mitt tidigare personbästa, 6,51 meter.

Sedan var det dags för kval på 200 meter. Jag värmde upp och gick ut i ett andra heat, där uppgiften var att slå ut totalt två löpare av tio, eftersom det skulle vara åtta löpare i finalen.

Män55 200m – Försök.
Heat 1Vind +1,2
Plac. Namn Förening Tid Vidare Plac. tot.
5 Morgan SÄLLSTRÖM (-62) SWE 31.85 9

Jag kände mig ganska säker från start att detta skulle räcka. För säkerhets skull höll jag två löpare bakom mig i mitt heat. Det kändes mycket bra i första kurvan och dessutom lugnt på upploppet. Men tiden blev inte särskilt fantastisk. Kanske tog jag det omedvetet lugnt över mållinjen. Observera skillnaden i vind mellan de två kvalheaten! Vinden vänder alltså på ett par minuter och blåser oss i andra heatet kraftigt emot!

Inför finalen trodde jag inte på mig själv. Jag värmde upp och kände mig stel efter försöksheatet. Finalen kom att gå snabbare för sex av åtta löpare:

8 Knud Erik PEDERSEN (-60) DEN 30.79

De första femtio meterna i finalen kändes stela och tunga. Jag hade riktat in mig på att komma ikapp och passera de två som jag hade på banorna innanför mig, Henrik och Are. Jag sprang på bana 1 i finalen. Men dessa båda hade uppenbarligen sparat sig i försöken och hade uppenbarligen flera sekunder bättre potential i sig. Alla vi i motvindsheatet förbättrade våra tider till finalen. Två stycken från medvindsheatet försämrade sig. Jag passerade den ene och var bara tre hundradelar bakom den andre.

Det var två stenhårda 200 meterslopp inom loppet av två timmar. Om det bara hade varit ett lopp med två finalheat efter årsbästatider, så hade man kunnat satsa allt på det och kanske nått ett personbästa. Men det var en rejäl motvind i försöksheatet, och sedan hade jag det loppet i benen inför finalen. Med detta i åtanke är jag ändå nöjd med 200 meter på VNM.