BloggProffs

Bakåtkast med medicinboll: 7,6 meter

Nästan ett halvår efter att jag fick på 8,1 meter kastade jag idag återigen bakåtkast med medicinboll (3 kg). Nu hade jag tappat en del, vilket inte var helt överraskande. Det längsta kastet blev 7,6 meter. Ett ytterligare kast passerade 7 meter. Medellängden av nio kast blev 6,6 meter.

I vintras hade jag ju målsättningen att passera 8 meter, vilket jag också lyckades med. Men därefter verkade inte motivationen vara så stor och andra övningar kom emellan. Men nu, efter att jag hade börjat kasta kettlebells, så ville jag återigen testa. Man känner efter avslutad övning att den har tagit riktigt rejält. Just nu känns träningsvärken ordentligt i framsida lår.

Det finns vetenskapliga artiklar som visar en ganska stark negativ korrelation mellan bakåtkast med medicinboll och sprintlöpning, tex Petri Paasila, Research for Correlation between: Running Speed and Medicine Ball Throws in Finnish Baseball, http://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/119144/Thesis%20ready%20pdf.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Där uppmättes korrelationen till -0,749. Där hade en medicinboll på 2 kg använts. Det skulle vara intressant att se om det går att komma upp i 9 meter under hösten. Bara under de nio kasten idag ökade jag från 6,1 meter i det första kastet till 7,6 meter i det sjunde kastet. Både sprintlöpning och bakåtkast med medicinboll handlar om att rekrytera snabba muskelfibrer. Om inte annat, så känner man ju att muskler i stora delar av kroppen och framför allt i låren tränas vid denna övning.

Lämna en kommentar


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu