BloggProffs

En hybrididé för ökad belastning och säkerhet

Idag testade jag en ny idé som jag plötsligt fick. Den var redan använd på Internet, om än inte exakt som jag gjorde, eftersom de inte hade någon power rack. Det jag testade var enarms bänkpress med vanlig skivstång i power rack på lutande bänk. Skivstången blev alltså som en stor ”hantel” med fördelen att man kan testa tunga saker som man kanske inte orkar, eftersom man har power racken som säkerhet. Man behöver heller inte kånka upp hanteln i startläget.

Först testade jag med 20 kg, dvs i det här fallet med bara stången. Det gick bra. Sedan höjde jag till 21 kg, dvs med en halvkilosskiva på respektive sida av stången. Det var tuffare, men jag kunde lyfta den tre gånger. Allt detta gjorde jag med höger arm.

Detta tyder ju på att belastningen är densamma som när man gör övningen med hantel. Det blir lättare pga stången, eftersom man har säkerheten och får den upplyft. Samtidigt introduceras ett moment med större instabilitet längs stången. Det gäller att hålla balansen. Handleden vrids mer i sidled. Eftersom man måste hålla stången med en hand i mitten, så flyttade jag ut den lutande bänken till sidan av power racken för att komma åt i mitten av stången.

Vi får se när jag utvärderar träningsvärken i kväll, om detta är en väg framåt.

Lämna en kommentar


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu