BloggProffs

Kettlebell two handed hang squat clean, 25 kg

Idag har jag gjort 2 set om 3 repetitioner av kettlebell two handed hang squat clean med 25 kg kettlebell. Det huvudsakliga syftet idag var att filma övningen. I det första setet såg jag att jag höll min kettlebell för långt ifrån kroppen. Det kommer aldrig att fungera, när den blir tyngre än nu. I det andra setet klarade jag av att hålla den närmare kroppen, men då missade jag i en av repetitionerna och fick göra om den. Så ännu har jag ingen film av ett set som går att visa upp.

En stor fördel med kettlebell two handed hang squat clean är att man med det sk gobletgreppet om hornen på kettlebell naturligt kommer djupt ned i knäböjningen. Den blir mycket mer effektiv än med en skivstång, hantlar eller en sandsäck, vilka jag tidigare har använt. Det är bara viktigt att hålla sin kettlebell nära kroppen, så att inte hela lyftet blir för framtungt.

En annan fördel är att övningen resulterar i en excentrisk rörelse och inbromsning liknande den när man använder en svänghjulsutrustning, som tex Exxentric Kbox. Men nu börjar det faktiskt komma många publikationer som visar att Exxentric Kbox inte ger ett bättre resultat för sprint och hopp än traditionell träning med vikter.

Här är en intressant publikation som visar på den stora korrelationen mellan tyngdlyftning, tex olika typer av frivändningar (cleans), och hopp och sprint:

https://www.researchgate.net/publication/320044981_Horizontal_Jump_Predicts_Weightlifting_Performance

 

Lämna en kommentar


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu