BloggProffs

20 meter sprintträning

Nu på morgonen sprang jag 20 meter sprint fyra gånger. Tiderna blev 3,80, 3,75, 3,85 och 3,55 sekunder. Det var betydligt bättre än tidigare, då jag sprang på 3,90, 3,90 och 3,75 sekunder. Tyvärr blev det bara en målkamerafilm i det fjärde loppet. Men filmerna från de två första hela loppen visar att jag tar 15 steg på 20 meter. Om jag då tar 37 steg på 60 meter, så innebär det att det bara är 11 steg kvar för respektive 20-40 meter och 40-60 meter. Man förstår också problematiken i att komma ned i antalet steg och i tid på 60 meter. Om jag använder 3,55 sekunder på de första 20 meter, så har jag cirka 2,5 sekunder kvar för respektive 20-40 meter och 40-60 meter, om jag vill ha ned tiden till 8,5 sekunder på 60 meter.

Det positiva är förstås att starkare muskler i benen också har givit en snabbare start, om än inte så snabb ändå. En tanke som jag fick under dagens träning är att nästa gång jag springer 60 meter, så skall jag testa att överdriva löpskolningen lite mer, dvs ta tydligare, och förhoppningsvis större, steg under loppet. Jag får fram tyngdpunkten i starten, har höfterna högre än axlarna, tar ett kliv med högerbenet i starten och springer på stortårna hela vägen. Jag reser mig ungefär vid 20 meter och pendlar med armarna. Men jag tror alltså att det finns mer att göra vad gäller själva löpstegen. Jag kände det under uppvärmningen idag, när jag genomförde en tydligare löpskolning, hur extremt jobbigt det är. Det tyder på att jag inte gör det under loppen. Då tar jag förmodligen för små steg och begränsar min möjlighet till få steg i loppet och snabbare tider.

Lämna en kommentar


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu