BloggProffs

Hex bar marklyft, 100 kg, och friidrottsåret 2017

I morse gjorde jag tre repetitioner av enbens rumänska marklyft med respektive ben och belastningen 50 kg. Sedan gjorde jag 3 set om 3 repetitioner av hex bar marklyft med belastningen 100 kg. Efter att alltid tidigare ha ökat belastningen från 26 kg knäböj via Zercher knäböj och hex bar marklyft upp till 98 kg gjorde jag nu ett avsteg och ökade belastningen med 2 kg. Det gick också bra. Här är filmen:

Det kändes roligt att runda av träningsåret 2017 med att nå 100 kg i marklyft. Dessutom kändes det inte särskilt tungt, märkligt nog. Jag har ju tränat ganska regelbundna lyft nu sedan den senaste tävlingen, och målsättningen har ju också varit att öka belastning för hex bar marklyft till tresiffrigt antal kg. Nu skall jag verkligen ligga kvar på denna belastning och göra den till min, trots att det inte kändes så tungt just idag. Men jag planerar att deltaga i KA2-spelen i Karlskrona 13-14 januari, så då blir det ett uppehåll med lyften och mer fokus på spänst och sprint från och med nästa vecka.

Så här vid årsskiftet är det väl också lämpligt att summera friidrottsåret 2017. Jag har under året introducerat en ny tävlingsgren, nämligen 200 meter. Jag har också infört spänstträningarna backwards overhead medicine ball (BOMB)-kast och stående längdhopp. Man kan då summera insatserna med personbästa tävlings- och träningsnoteringar från förra och detta årsskiftet:

Gren:               2016-12-31:    2017-12-31:

60 meter          9,25 s              9,14 sekunder

200 meter       -                        30,47 sekunder

Stående längd -                       2,04 meter

BOMB-kast     -                        7,9 meter

Lyft                   59 kg                100 kg

Man skulle kunna sammanfatta det med Snabbare, Spänstigare och Starkare. Samtidigt är ju sprintresultaten inte särskilt imponerande, inte ens i en M55-kontext. Det beror naturligtvis på vilka som kommer att deltaga, men med största sannolikhet kommer inte resultaten att räcka till medalj vid IVSM i Västerås 2-4 mars 2018. Enligt https://strengthlevel.com/ motsvarar 100 kg i hex bar deadlift att man är starkare än 31% i gruppen män 55-59 år med vikten 71 kg. Förmodligen är det ändå spänstresultaten som står sig allra sämst i jämförelse med andra personer i samma åldersgrupp. Där har jag mest att vinna på att förbättra resultaten. Det kommer att göra mycket för sprintresultaten nästa år. Näraliggande mål 2018 för stående längdhopp är 2,20 meter och för BOMB-kast 9 meter.

Lämna en kommentar


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu