BloggProffs

Armhävningar med handklapp, sprint med släde och 60 meter med och utan bromsskärm

Idag nådde jag ett genombrott vad gäller armhävningar med handklapp. Jag har gjort dem en tid nu i en liten sluttning på gräsmattan. Idag försökte jag också att göra dem på platt mark på gräsmattan, och det gick bra. Sedan gjorde jag dem också inomhus på platt mark, och det gick också bra. Jag ser genombrottet som både fysiskt och mentalt. Tidigare har jag inte varit riktigt nära att klara dem, när jag startar med händerna på golvet. Men jag har verkligen tränat hårt under våren. Gräsmattan tar också bort en rädsla att misslyckas, så man kanske vågar gå mer för det och inte är så rädd att köra ansiktet i golvet. Nu vill jag testa utomhus nästa vecka vilken nivå detta kan ha givit mig i kulstötning med 6 kg kula.

I går gjorde jag en sprintsläde efter inspiration från Internet. Jag frågade på en däcksfirma om jag fick ta ett gammalt uttjänt däck som de ändå skulle slänga. Det gick bra. I det monterade jag sedan två brädor som bottenplatta. Dessa tejpade jag sedan ihop med silvertejp. Brädorna gick att baxa in i däcket, men de kan inte ramla ur under användning. Därefter satte jag skruv med en rejäl ring i ändan genom ett hål som jag borrade i däcket. Sedan fäste jag skruven mha brickor och en mutter på insidan. Jag drog sedan ett rep genom ringen och gjorde öglor för att trä på dessa bakifrån över axlarna. Sedan kan jag lägga olika tyngder på brädorna inne i däcket och sprinta med det bakom mig. Jag sprang först två sprintar om 25 meter med belastningen 14 kg. Sedan sprang jag två sprintar om 25 meter med belastningen 28 kg. Jag tror att hela däcket med brädorna i botten då vägde något över 30 kg. Det återstår att mäta upp den kraft som behövs vid sprint på asfalt med en newtonmeter.

Hursomhelst, så kändes det ganska rejält i lårens baksidor efter denna första, enkla träning med släde.

Idag fortsatte jag sedan med tre träningslopp över 60 meter med och utan bromsskärm. Här är tiderna och antalet steg:

Lopp           Bromsskärm  Tid (s)   Antal steg      Steglängd, snitt (m)  Stegfrekvens, snitt (Hz)

1                   Ja                     10,1        39                    1,54                              3,86

2                   Ja                     9,9         39                    1,54                              3,94

3                   Ja                     8,8         35,5                 1,69                              4.03

Tydligen gör jag inte allting fel i min träning, eftersom det sista loppet nog är det snabbaste jag har mätt upp med en kamera som filmar målgången från sidan. Däremot verkar inte steglängden ha ökat den här gången utan det är snarare stegfrekvensen som ökade en aning.

Det känns som att jag med både släde och bromsskärm har skaffat mig två bra verktyg för fortsatt träning. Det kan också vara så, att hängvändningar med sandsäck är den variant av explosiv träning som ger mig mest. Vad skall man säga? Är det världsklass eller är det världsklass?

Lämna en kommentar


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu