BloggProffs

Morgonkulstötning

Nu på morgonen stötte jag kula med 6 kg kula. Det blev inga speciella resultat, men det kändes viktigt att stöta, eftersom det var ett tag sedan. Resultatserien var 6,30, 6,20, 6,30, 6,70, 6,70 och 6,60 meter. Det kändes inledningsvis som att jag hade tappat en del vad gäller att få upp kulan och att få till lite snärt i själva stöten. Efter sex stötar började det regna så mycket, så att jag fick avbryta.

Troligtvis gäller sambanden i nedanstående länkade publikation ganska väl.

http://www.smas.org/2-kongres/papers/12191.pdf

Den vänstra figuren gäller ”vanliga” ungdomar med kulstötningsträning under två veckor med 6 kg kula i jämförelse med deras 1 RM bänkpress. När jag nu gör 41 kg i 3 set om 5 repetitioner, så kan 1 RM beräknas till cirka 46 kg (https://strengthlevel.com/strength-standards/bench-press/lb).

Enligt figuren i publikationen ovan, så skulle det motsvara ungefär 7,10 meter. Mitt personbästa i kulstötning är ju 7,12 meter, så häri ligger ingenting överraskande. När man inte har tränat kulstötning på några veckor, så tappar man dessutom några decimeter. Men enligt samma figur borde en ökning av 1 RM i bänkpress till 60 kg kunna leda till en potential för kulstötningen på cirka 8,30 meter.

Så om jag lyckas under hösten att varsamt öka min bänkpress till 54 kg i 3 set om 5 repetitioner (motsvarar 1 RM på 60,8 kg enligt https://strengthlevel.com/strength-standards/bench-press/lb), så borde det finnas potential att åtminstone öka mitt personbästa på träning i kulstötning med 6 kg kula.

Om några dagar, så skall också mina beställda kulor anlända, där jag successivt kan öka massan från en träning till en annan. Det kommer också att vara ett verktyg för att förbättra kulstötningen under hösten. Målet är 9 meter på IVSM i Malmö i början på mars!

Lämna en kommentar


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu