BloggProffs

Diskus, 2:1 hantelpress och studsmatta

Idag kastade jag återigen diskus med flera olika vikter. Jag försökte få diskusarna att rotera i luften. Det gick lättare med 0,6 kg, svårare med 1 kg och svårast med 1,5 kg. Men det var bra för mig att träna med flera olika vikter på diskusarna. Det gav en bra variation i träningen, och till slut fick jag på ett kast med 1,5 kg diskusen som var 15,70 meter. Jag har kastat längre på träning tidigare, men detta var längre än vad jag har gjort på tävling i alla fall (15,57 meter i VSM i femkamp i Köping i augusti). Men det intressanta var att jag inte kastade särskilt mycket längre med de lättare diskusarna. Det var bara lättare att få dem att rotera i luften. På en tävling har jag inte så många kast på mig att lyckas. Därför är det olyckligt att flera av mina kast wobblar och blir korta. Jag måste helt enkelt bli säkrare på att få diskusen att rotera i luften, samtidigt som jag får till ett kast med mycket kraft.

Mitt mål på kort sikt är att diskusresultaten skall inledas med siffran 2, dvs kast över 20 meter. Men det är mycket längre dit än vad man kan tro. Troligtvis behöver jag support av en tränare för att få till tekniken.

I 2:1 hantelpress med 24 kg i högerhanden och 21 kg i vänsterhande gjorde jag 3 set om 3 repetitioner och det gick bra, även om det var tungt. Jag tänker göra detta åtminstone en gång till innan jag ökar vikterna. Frågan är hur mycket armstyrkan verkligen bidrar med i diskus (och spjut). Jag tycker att det känns som att jag borde kunna kasta mycket längre om jag kommer upp i att kunna hantera en 30 kg hantel med högerhanden. Då borde ju axeln, bröstet, ryggen och armen bli så mycket starkare, så att jag skulle kunna närma mig 20 meter i dessa kastgrenar. Men ingenting tyder hittills på att jag kan kasta längre, därför att jag har ökat 2:1 hantelpress med 4 kg från startnivån. Jag misstänker iofs att jag ännu inte är starkare vad gäller mitt 1 RM. Förmodligen kunde jag redan från början ha klarat av en repetition av denna övning med 24/21 kg. Men när jag kommer över 25 kg, så kommer inte detta att gälla längre.

Avslutningsvis idag gjorde jag 300 hopp på studsmattan, av vilka vart tredje genomfördes med höga knäuppdragningar. Denna övning känns som den som hittills har bidragit mest till mina resultat, och då på 60 meter, som jag har sprungit märkbart snabbare under senare tid.

Lämna en kommentar


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu