Analys av IVSM 60 meter
Jag har gjort en analys av mitt 60 meterslopp på IVSM. Förmodligen är det typiskt för andra lopp också. Självklart är de första 10 meterna i loppet de långsammaste. Det tar tid och jag tar där också många steg. Stegfrekvensen under de första 10 meterna blir under 4 steg/sekund. Sedan är faktiskt stegfrekvensen över 4 steg/sekund i de kommande fyra tiometerssekvenserna. Det är endast från 50-60 meter som stegfrekvensen åter går ned under 4 steg/sekund. Ingen tiometerssekvens har så höga stegfrekvenser som jag kan uppmäta i hängande sprintlöpning.
Det finns sålunda utrymme för att förbättra stegfrekvensen i alla tiometerssekvenser under loppen. Endast en liten förbättring skulle ge utdelning på tiden i mål. Om jag skall förbättra mig från 9,3 sekunder till under 9 sekunder, så är det en förbättring på åtminstone 3,5%. Från 9.09 sekunder, så räcker det med 1% förbättring. Men det skulle naturligtvis vara bra att flytta i stort sett alla lopp under 9 sekunder i stället för bara det allra snabbaste under en inomhussäsong. Om man skall förbättra stegfrekvensen med 3,5%, så gäller det att i genomsnitt komma upp över 4 steg/sekund. Låt oss säga att målet bör vara 4,1 steg/sekund. Vår vän Per-Jonas Trollsås hade ju 4,15 steg/sekund på IVSM (dock utan att gå under 9 sekunder).
Vid hängande sprintlöpning ligger jag på stegfrekvenser mellan 4,4 och 4,9 steg/sekund. Det visar ett slags maxnivå för mig som individ. Dock skall man då påpeka att iom att jag hänger i armarna, så kan jag inte driva på mha armarna vid hängande sprintlöpning. Därför går det troligtvis att öka stegfrekvensen ytterligare något, om upphängningen var i tex en sele, där det gick att också göra sprintlöpningens armrörelser. Under de allra snabbaste sekvenserna i sextiometersloppen närmar jag mig dessa stegfrekvenser (låt oss för enkelhetens skull säga 4,5 steg/sekund). Men i loppen har jag ju markkontakten, vilken ger en viss inbromsning. Det gäller att minimera markkontakten samtidigt som steget i luften skall vara så snabbt som möjligt.